29 Mayıs 2017 Pazartesi

21.yy'ın Nahıl Ağacı

    10-11 Mayıs tarihlerinde Florya Kolejinde maker panayırı düzenlendi.Sosyal Bilimler Bölümü olarak öğrencilerimiz ile birlikte plastik boş şişeyi attığınızda size sakız veya şeker verebilen bir geri dönüşüm kutusu,üzerinde Göktürk Alfabelerinin yazılı olduğu Orhun Kitabeleri,otomatik dönebilen güneş sistemi ve maker panayırına damgasını vuran nahıl ağacı projeleri ile katıldık.
     Maker panayırın en ilgi çeken ürünü olan  nahıl ağacı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Nahıl sözcüğü arapçada hurma ağacı anlamına gelmektedir. Nahıl ağacı için Osmanlı da ağaç süsleme sanatı da diyebiliriz.Saray düğünlerinde,bal mumundan yapılarak gelinin veya sünnet çocuğunun önünde götürülen nahıl ağacı görenleri hayrete düşürecek kadar görkemliydi.Hatta Osmanlı'da büyük nahılları sokaklardan geçirmek için bazı evlerin cumbaları,saçakları,hatta çok defa da evler yıktırılmıştır. 
Florya Koleji Sosyal Bilimler Bölümü olarak bizler nahıl ağacını süslerken teknolojiden yararlandık. Önce "Morfo" uygulamasını kullandık ve padişah resimlerinin üzerine ses kaydı yaparak padişahları konuşturduk.Sonra "Qr code"lara hazırladığımız videoları yükledik. "OR Code"leri nahıl ağacının üzerine astık. Osmanlı macunu dağıtarak öğrencilerin keyifli zamanlar geçirmesini sağladık.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder