13 Şubat 2017 Pazartesi

Sosyal Bilgiler Öğretimi

                Animasyonlarla Sosyal Bilgiler Öğretimi

     Sosyal Bilgiler dersini animasyonlardan yararlanarak anlatmaya ve konuları eğlenceli bir şekilde öğrenmeye ne dersiniz? Animasyonlarla yaptığınız ders anlatımını, ters düz edilmiş sınıf mantığı ile kullanabilirsiniz. Konuyu anlatmadan önce hazırladığınız animasyonları youtube kanalına yükleyebilir ve öğrencilerin derse gelmeden önce izlemelerini sağlayabilirsiniz. Böylece  derse hazırlıklı gelmeyen öğrenciye  farkında olmadan bu alışkanlığı kazandırmış olabilirsiniz. Ayrıca öğrenciler ders tekrarı yapmak için sık sık bu animasyonları izleme şansı bulabilir, konuya daha hakim olabilir ve notları kendiliğinden yükselebilir. Programın tek dezavantajı animasyonları daha keyifli hale getirmek. Bunu yapmak istiyorsanız ücretli uygulamaya geçmek zorunda kalabilirsiniz ancak sizlerden ciddi bir ücret talebinde bulunulmuyor. Animasyonlar ile konunun önemli noktalarını öğrenciye aktarma sadece 5 dakikanızı alacaktır. Tek yapmanız gereken bilgisayarınızın başına oturup hazır animasyonları ihtiyacınız doğrultusunda hazırlamak. Bunları nereden mi biliyorum? Bu uygulamayı öğrencilerime uyguluyorum ve nasıl keyif aldıklarını gözlemleyebiliyorum.

 Animasyon hazırlamak için “Powtoon, Animaker, Goanimate” gibi çeşitli programlar var. Ben sizlere “Goanimate” animasyon programından bahsedeceğim. İlk olarak  www.goanimate.com sitesine giriyoruz. Sayfanın altında yer alan “Sing Up For Free “bölümünü görmüş olmanız gerekiyor.Bu bölüme tıklayarak üye oluyoruz. Üye olmanın kolay bir yolu da facebook veya Google hesabınız ile üye olmanızdır. Giriş ekranına ulaştıktan sonra “Make a video” yazan bölümü tıklayarak animasyonumuzu oluşturmaya başlıyoruz. Hazırlayacağınız animasyonları seçmeniz için aşağıdaki resim gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Buradaki uygulamaların üzerine geldiğinizde butonların belirlendiğini göreceksiniz. “Prewiev for Free” yazanlar ücretlidir. Ancak ücretsiz izleyebilirsiniz. Sadece “Make a Video” yazanları düzenleyebilirsiniz. Bunlardan birini seçip düzenlemeye başlayabilirsiniz.

  Animasyonları hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey videolarınızın 30 saniye ile sınırlı kalmasıdır. Eğer 30 saniye süresini geçirirseniz ücret talep edilmektedir. Sol tarafta bulunan animasyonları sahne bölümüne ekleyip arka planı oluşturduktan sonra işe başlayabiliriz. En altta yer alan bölümde animasyonlarınızın süresini ayarlayabilirsiniz.

 Yine soldaki menüden insan figürüne tıkladığımızda altta karakterler açılmaktadır. Bu karakterlerden kullanacağımızı sürükle bırak yöntemi ile sahnemize bırakıyoruz. İnsan figürünün yanındaki menülerden kullanacağımız objeleri, yazı ve müzik alacağımız bölümleri açabiliriz. Sahnedeki figürümüzün üzerine tıkladığımızda yanda açılan bölümden figürümüze istediğimiz eylemi yükleyebiliyoruz. Mesela mutlu ya da üzgün olması gibi. Figürümüzün nereye kadar, ne kadar yürüyeceğini bile çizerek belirleyebiliyoruz. İlk sahnede işiniz bittiyse en altta yer alan artı işaretine tıklayarak ikinci sahneye geçebiliriz.
 Karakterinizi konuşturmak mı istiyorsunuz? Karakterinizin üzerine tıkladığınızda sol tarafta açılan bölümde “voice” yazan bölüme tıklayın.” Mıc Recorder” yazan yere tıkladığınızda karakterinizi seslendirmeye başlayabilirsiniz. Yalnız sitenin mikrofonunuzu açma isteğine izin vermeniz gerekiyor. Aynı sahnede iki karakteriniz varsa hiç durmadan ses kaydı yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde ya önceki ses kaydı silinecek ya da sesler karışacaktır. Diğer sahneye geçtiğinizde tekrar ses kaydı yapabilirsiniz. Ses kaydınızı durdurduktan sonra “Add Voice” bölümüne tıkladığımızda ses otomotik olarak kaydedilir. Maksimum 8 sahne oluşturmamıza izin veren bir sitedir. Sizlere tavsiyem karışıklık yaşanmaması için sahneleri tek tek oluşturmanızdır. Yine karakteriniz üzerine tıklayarak, karakterinize veya nesnelerinize hareket yönü sağlayabilirsiniz. İstemediğimiz karakteri ya da objeyi üst tarafta yer alan çöp kutusuna basarak silebiliriz. Animasyonu tamamladığınızda sağ üst köşede yer alan “Save“ tuşuna basarak kayıt işlemini tamamlıyoruz. Karşınıza paylaşma sayfası açılacaktır. “Title” yazan yere animasyonunuzun adını yazın. Hazırladığınız animasyonu kimsenin görmesini istemiyorsanız “Private”, herkes görsün istiyorsanız “Public” butonuna tıklayıp “Save Only”, aynı zamanda yayınlanmasını da istiyorsanız “Save And  Share” yazan yere tıklıyorsunuz. Çalışmalarınızı tekrar düzeltmek istiyorsanız siteye giriş yaptıktan sonra “Your Account” altında “Your Videos” butonuna bastığınızda videolarınızın açıldığını göreceksiniz.
  Animasyon programlarını kullanmaya başladığınızda öğrencilerin dersteki hazırbulunuşluklarını gördüğünüzde ve en önemlisi bundan müthiş keyif aldıklarını hissettiğinizde ders işleme sürecinizin kolaylaştığını fark edeceksiniz. Bu durumdan müthiş bir mutluluk duyacaksınız. Sınıf içerisinde etkinliklere, aktivitelere, oyunlara daha fazla yer açıldığını göreceksiniz. Öğrenciler bu sürece alıştıklarında öğretmenini videoları youtube kanalına yüklemeniz için sizi yönlendirdiğini göreceksiniz.
Powtoon ile hazırladığım videoya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Powtoon ile hazırlanmış "Bir Kahraman Doğuyor" konu tekrarı.https://www.youtube.com/watch?v=EQ8iRw8Ozgo

                                         Başak Gün
                              Sosyal Bilgiler Öğretmeni 

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ŞEKİLLENİR
       Florya Koleji Sosyal Bölümü öğretmenleri olarak ilk yazımıza “bilgi paylaştıkça çoğalır” cümlesi ile başlamak istiyoruz. Bilgiyi öğrenip sakladığımızda hep koyduğumuz yerde kalacaktır,  oysa bilgiyi paylaştığımızda bilginin katlanarak arttığını ve herkese fayda sağladığını göreceğiz. Eğitimde teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde, teknoloji ile iç içe büyüyen bir çocuğa katkı sağlayacak öğretmenler olabilmemiz adına kendimizi geliştirmeli, öğrendiğimiz bilgileri paylaşmalıyız. Öğrencilerimizi çok farklı yerlerde görmek istiyoruz. Onların isteklerine öncelik veren, onları tanıyarak ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösteren bizler aynı zamanda öğrencilerimizin üreten bireyler olarak yetişmesini de istiyoruz.
    Maker çocuk kavramı çok popüler bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencilerin maker  çocuk olarak yetişmeleri  için bizlerin onları yönlendirmemiz gerekmektedir. Her anlamda öğrencileri doğru yönlendirmek istiyorsak işe ilk önce kendimizi eğitmekten başlamalıyız. Bunun içinde alanımıza faydalı olacağını düşündüğümüz eğitimleri takip etmeli ve bu eğitimlerde yerimizi almalıyız. Eskiden öğrencilerin abaküs kullanabilmesi büyük bir başarı sayılırken, şimdi küçücük bir çocuğun herhangi bir teknolojik aleti ebeveynlerinden daha iyi kullanabilmesi bize hiç de tuhaf gelmiyor.Örneğin; İrlanda’da yaşayan Jordan Casey (15), daha 9 yaşındayken Flash üzerinden oyunlar geliştirmeye başlamış. 10 yaşına geldiğinde oyun geliştirmek için gerekli olan tüm programları ve kodlamaları öğrenmiş ve 12 yaşında kendi şirketi Casey Games'i kurmuştur. Jordan şu an kendi kurduğu ''Casey Games'' adlı bağımsız mobil oyun şirketinde CEO olarak çalışmalarını yürütmektedir. Bizler bu yetenekli çocukların ihtiyaçlarına cevap verebilecek donanımda bir öğretmen olma çabasına girmeliyiz. Eğitimde teknolojinin bu kadar yaygınlaşmasının sebebi 21.yy’ın teknolojisine ve 21.yy’ın öğrencisine ayak uydurmak ve bu öğrencilere teknolojinin eğitimdeki yerini göstermek ayrıca eğitim ve öğretimi monoton yapıdan kurtarmaktır. Bunun için bazı eğitim modelleri geliştirilmiştir. Örneğin; SAMR modeli daha derinlemesine öğrenmenin sağlanması için tekniğin eğitime nasıl entegre edilmesi ve derslerde öğrencilerden beklenilenlerin dijital teknoloji ile değişmesini gösterir. Öğrenciler öğretmenin verdiği ödevleri dijital ortamda hazırlayıp, teslim etmeleri  SAMR modelinin bir parçası sayılabilir.
Sonraki yazılarımızda sosyal bilimler alanında kullanabileceğiniz teknolojik araçlar ile nasıl bir ders planı hazırlayabileceğinize ve derslerinizde kullanabileceğiniz teknolojik araçlardan nasıl yararlanabileceğinizden bahsedeceğiz. Görüşmek üzere.


                                                                          Başak Gün
                                                       Sosyal Bilgiler Öğretmeni