13 Şubat 2017 Pazartesi

Sosyal Bilgiler Öğretimi

                Animasyonlarla Sosyal Bilgiler Öğretimi

     Sosyal Bilgiler dersini animasyonlardan yararlanarak anlatmaya ve konuları eğlenceli bir şekilde öğrenmeye ne dersiniz? Animasyonlarla yaptığınız ders anlatımını, ters düz edilmiş sınıf mantığı ile kullanabilirsiniz. Konuyu anlatmadan önce hazırladığınız animasyonları youtube kanalına yükleyebilir ve öğrencilerin derse gelmeden önce izlemelerini sağlayabilirsiniz. Böylece  derse hazırlıklı gelmeyen öğrenciye  farkında olmadan bu alışkanlığı kazandırmış olabilirsiniz. Ayrıca öğrenciler ders tekrarı yapmak için sık sık bu animasyonları izleme şansı bulabilir, konuya daha hakim olabilir ve notları kendiliğinden yükselebilir. Programın tek dezavantajı animasyonları daha keyifli hale getirmek. Bunu yapmak istiyorsanız ücretli uygulamaya geçmek zorunda kalabilirsiniz ancak sizlerden ciddi bir ücret talebinde bulunulmuyor. Animasyonlar ile konunun önemli noktalarını öğrenciye aktarma sadece 5 dakikanızı alacaktır. Tek yapmanız gereken bilgisayarınızın başına oturup hazır animasyonları ihtiyacınız doğrultusunda hazırlamak. Bunları nereden mi biliyorum? Bu uygulamayı öğrencilerime uyguluyorum ve nasıl keyif aldıklarını gözlemleyebiliyorum.

 Animasyon hazırlamak için “Powtoon, Animaker, Goanimate” gibi çeşitli programlar var. Ben sizlere “Goanimate” animasyon programından bahsedeceğim. İlk olarak  www.goanimate.com sitesine giriyoruz. Sayfanın altında yer alan “Sing Up For Free “bölümünü görmüş olmanız gerekiyor.Bu bölüme tıklayarak üye oluyoruz. Üye olmanın kolay bir yolu da facebook veya Google hesabınız ile üye olmanızdır. Giriş ekranına ulaştıktan sonra “Make a video” yazan bölümü tıklayarak animasyonumuzu oluşturmaya başlıyoruz. Hazırlayacağınız animasyonları seçmeniz için aşağıdaki resim gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Buradaki uygulamaların üzerine geldiğinizde butonların belirlendiğini göreceksiniz. “Prewiev for Free” yazanlar ücretlidir. Ancak ücretsiz izleyebilirsiniz. Sadece “Make a Video” yazanları düzenleyebilirsiniz. Bunlardan birini seçip düzenlemeye başlayabilirsiniz.

  Animasyonları hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey videolarınızın 30 saniye ile sınırlı kalmasıdır. Eğer 30 saniye süresini geçirirseniz ücret talep edilmektedir. Sol tarafta bulunan animasyonları sahne bölümüne ekleyip arka planı oluşturduktan sonra işe başlayabiliriz. En altta yer alan bölümde animasyonlarınızın süresini ayarlayabilirsiniz.

 Yine soldaki menüden insan figürüne tıkladığımızda altta karakterler açılmaktadır. Bu karakterlerden kullanacağımızı sürükle bırak yöntemi ile sahnemize bırakıyoruz. İnsan figürünün yanındaki menülerden kullanacağımız objeleri, yazı ve müzik alacağımız bölümleri açabiliriz. Sahnedeki figürümüzün üzerine tıkladığımızda yanda açılan bölümden figürümüze istediğimiz eylemi yükleyebiliyoruz. Mesela mutlu ya da üzgün olması gibi. Figürümüzün nereye kadar, ne kadar yürüyeceğini bile çizerek belirleyebiliyoruz. İlk sahnede işiniz bittiyse en altta yer alan artı işaretine tıklayarak ikinci sahneye geçebiliriz.
 Karakterinizi konuşturmak mı istiyorsunuz? Karakterinizin üzerine tıkladığınızda sol tarafta açılan bölümde “voice” yazan bölüme tıklayın.” Mıc Recorder” yazan yere tıkladığınızda karakterinizi seslendirmeye başlayabilirsiniz. Yalnız sitenin mikrofonunuzu açma isteğine izin vermeniz gerekiyor. Aynı sahnede iki karakteriniz varsa hiç durmadan ses kaydı yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde ya önceki ses kaydı silinecek ya da sesler karışacaktır. Diğer sahneye geçtiğinizde tekrar ses kaydı yapabilirsiniz. Ses kaydınızı durdurduktan sonra “Add Voice” bölümüne tıkladığımızda ses otomotik olarak kaydedilir. Maksimum 8 sahne oluşturmamıza izin veren bir sitedir. Sizlere tavsiyem karışıklık yaşanmaması için sahneleri tek tek oluşturmanızdır. Yine karakteriniz üzerine tıklayarak, karakterinize veya nesnelerinize hareket yönü sağlayabilirsiniz. İstemediğimiz karakteri ya da objeyi üst tarafta yer alan çöp kutusuna basarak silebiliriz. Animasyonu tamamladığınızda sağ üst köşede yer alan “Save“ tuşuna basarak kayıt işlemini tamamlıyoruz. Karşınıza paylaşma sayfası açılacaktır. “Title” yazan yere animasyonunuzun adını yazın. Hazırladığınız animasyonu kimsenin görmesini istemiyorsanız “Private”, herkes görsün istiyorsanız “Public” butonuna tıklayıp “Save Only”, aynı zamanda yayınlanmasını da istiyorsanız “Save And  Share” yazan yere tıklıyorsunuz. Çalışmalarınızı tekrar düzeltmek istiyorsanız siteye giriş yaptıktan sonra “Your Account” altında “Your Videos” butonuna bastığınızda videolarınızın açıldığını göreceksiniz.
  Animasyon programlarını kullanmaya başladığınızda öğrencilerin dersteki hazırbulunuşluklarını gördüğünüzde ve en önemlisi bundan müthiş keyif aldıklarını hissettiğinizde ders işleme sürecinizin kolaylaştığını fark edeceksiniz. Bu durumdan müthiş bir mutluluk duyacaksınız. Sınıf içerisinde etkinliklere, aktivitelere, oyunlara daha fazla yer açıldığını göreceksiniz. Öğrenciler bu sürece alıştıklarında öğretmenini videoları youtube kanalına yüklemeniz için sizi yönlendirdiğini göreceksiniz.
Powtoon ile hazırladığım videoya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Powtoon ile hazırlanmış "Bir Kahraman Doğuyor" konu tekrarı.https://www.youtube.com/watch?v=EQ8iRw8Ozgo

                                         Başak Gün
                              Sosyal Bilgiler Öğretmeni 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder